Wednesday, 3 June 2015

Ikan Singgang Terengganu

Assalamualaikum wbt…

Bulan Ramadhan akan menjelma tak lama lagi. Rasanya masih tidak terlambat untuk saya ucapkan Salam Ramadhan Almubarak buat pembaca sekalian. Kali ini saya ingin berkongsi satu resepi bujang yang sesuai untuk dibuat juadah berbuka dan juga sahur.  Memandangkan chef bujang anak jati Terenganu, resepinya mestilah masakan tradisional Terengganu iaitu ikan singgang! Siapa orang Terengganu tapi tak makan ikan singgang baik tak payah mengaku orang Terengganu.

So cara masakannya sangat simple. Campak-campak je terus siap. Hehe..

Bahan:
3 Ketul ikan kembung/ikan tongkol(aye)
3 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
2 cm lengkuas - dihiris nipis
2 cm kunyit - dihiris nipis
5 keping asam gelugur
garam secukup rasa
1 liter air
Cili api/lada kecil


Cara Memasak:
1.   Campurkan kesemua sekali bahan-bahan diatas dan
dimasukkan kedalam periuk.
2.   Masukkan air kosong dan jerang sehingga mendidih.
3.   Masukkan garam dan gula secukup rasa
4.   Biarkan ia mendidik seketika
5.   Sedia dihidangkan.








  • Kalau nak lagi ummpp…. Hidangkan bersama sambal belacan, budu serta ulam-ulaman. Selamat mencuba... !

1 comment: